Evde yavru köpek bakımı

Seçtiğiniz/sahiplendiğiniz bir yavru köpeği evinize getirdiniz. Artık o da sizin ailenizden birisi olacak. Eve yavru bir köpek almak bir sorumluluk gerektirir.

Sütten kesilme zamanı

Yavru köpekler ortalama 40-45 günlük iken sütten kesilmeye başlar. Daha küçük bir yavru sahiplenmek onun sağlığı açısından pek iyi olmayabilir. Annesi ölen yavrular için süt anne ya da besi içeriği anne sütüne yakın özel mamalar ile beslenmelidir.

Yavru köpeğin beslenmesinde ise dikkat edilecek bazı noktalar vardır. Yavru köpekleri yavru köpek mamalarıyla beslemeliyiz çünkü yetişkin köpek mamalarının yavru köpek mamalarına göre besin değerleri ve kalitesi daha düşüktür. Sütten yeni kesilmiş, annesini emerken mama takviyesi yapılmamış yavrularda kabız olmaması için ve dişleri tam gelişmemiş veya küçük yavrularda yaş mamalı bir diyet önerilebilirken yaş mamayla kuru mama karışımı bir diyette köpeğinizin hoşuna gidebilir. İlerili dönemlerde de ağız ve diş sağlığına uygun bir mama seçimi iyi bir tercih olacaktır. İster yavru ister yetişkin olsun bir köpeği sürekli kemikle, etle ya da sürekli ev yemeğiyle beslemek doğru bir şey değildir. Köpeğiniz için tam besin öğelerini içeren mamalar tercihinizde ön sıralarda yer almalıdır.

Yavru köpeğinizin yatağı

Yavru köpekler stres yaptıklarında ve alışık olmadığı bir ortama girdiğinde kuytu köşe, sessiz ve sakin bir yer arayışı içine girerler. Yavru köpeklerde yatak seçimi de buna uygun olmalıdır. Sessiz, sakin, içeriye hava akımı almayan, içerisi karanlık ve rahat olan bir yer olmalıdır. Yavru köpek içindeyken kendisini rahat vegüvende hissetmelidir. Bu yatağı evin nereye koyduğunuzda önemlidir. Çoğu yavru köpek annesinden ve kardeşlerinden ayrıldığında ilk gecelerde ağlayabilir ve korkabilir. Bunları değişik sesler çıkartmasıyla anlayabilirsiniz. Yavru köpeğiniz bu tarz sesler çıkarıyor diye onu kendi yatağınıza almamalısınız. Unutmayın nasıl alıştırırsanız öyle gider. Yavru köpeğiniz zamanla size ve eve alışacaktır. Daha sonraki aşama zaten WC eğitimidir.

Veteriner hekimle tanışma

Hem köpeğinizin sağlığı hem de sizin sağlığınız için köpeğinize veteriner hekiminizle beraber bir aşı takvimi oluşturmalı, iç dış parazit uygulamalarını da düzenli bir şekilde yaptırmalısınız. Köpeğinizi sahiplendiğiniz zaman önce bir genel sağlık muayenesi için veteriner hekime götürürseniz zaten o size bir plan program oluştutaracaktır.

Oyuncaklar

Her yavru köpeğin oyuncaklara ihtiyacı vardır. Onun tırmalama, ısırma, boğuşma gibi etkinliklerinde yer alacak bu oyuncaklar ona zarar verecek nitelikte (kesici, sivri, sert vb.) olmamalıdır. Sığır derisinden yapılan ödül kemikleri gibi, onların ağız ve diş yapısına uygun toplar gibi oyuncaklar iyi olabilir. Aksi takdirde köpeğiniz terliğinizi, ayakkabınızı koltuğunuzu, giysinizi veya halınızı bile parçalayabilir.

Tasma seçimi

Yavru köpeğinize seçtiğiniz tasma onun ebatlarına uygun olmalıdır. Köpeğinizi ne kadar erken tasmaya alıştırırsanız o kadar iyidir. Bu tasmalar pire tasmaları da olabilir ancak her pire tasması yeterince görevini yapmamaktadır.

Güvenlik

Yavru köpek için ev güvenliği hakkında söylenecek çok söz vardır. Yavru köpeğiniz öncelikle bulunduğu ortamı keşfetmelidir. Buna izin verilmelidir. Daha sonra ortamdaki kesici aletlerden tutun da onlara toksik olan ev bitkilerine hatta kimyasal temizlik ürünlerine kadar dikkat etmeniz gereken bir çok konu vardır. Yavru köpeğinizi bunlardan uzak tutmalısınız. Yavru köpeğinizde beklenmeyen bir sağlık sorunu görüldüğünde ise vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmelisiniz.

Köpeklerde tuvalet eğitimi
Köpeklere yürüyüş eğitimi nasıl verilir ?
Köpek eğitiminde cezalandırma

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.