Köpeklerde artrit

Biz insanların bir yeri ağırdığında bunu doktorumuza gidip söylebiliyoruz değil mi? Peki bu ağrıları çeken köpekler ve kediler sahiplerine dertlerini nasıl anlatacak? Bu iki soruyu düşündüğümüzde hem hayvan sahiplerine hem de veteriner hekimlere büyük bir sorumluluk düşüyor.


Artrit; eklemlerde meydana gelen iltihaplanma durumudur. Genç yaşlı demeden her ırk ve her cinsteki köpeği etkileyebilir, yaşam kalitesini düşürür.
Artrit genetik, travmatik, romatoid, pürülanlar ve metabolik tipte olabilir. Pürülanlar bakterilerle enfeksiyon, yaralanmalar sonucu olur. Travmatik ise çarpma ve vurma sonucu gelişir. Romatoid vücuda kıkırdak ve kemik hücreleriyle benzerlik gösteren bakterilerin girmesiyle şekillenebilir. Çünkü bağışıklık sistemi dost ve düşmanı ayırt edemez.
Belirtiler
Artrit ilerledikçe geri dönüşümsüz olan rahatsızlıkların başlamasına sebep olur. Hayvanlarda atlama,yürüme ve koşma gibi hareketlerde azalma başlar. Topallık, mutsuzluk, yerden kalkamama, iştahsızlıkla beraber bir depresyon hali gibi belirtiler gözükebilir. Köpekler duydukları ağrı ve acı yüzünden günlük yapılan hareketleri yapmak istemeyeceklerdir ya da yapsalar bile topallık gözükecektir. Burada hayvan sahiplerine büyük bir sorumluluk düşüyor. Her köpek sahibi kendi köpeğinin hareketlerini ve davranışlarını bilmelidir. Bilmeleri de yetmiyor en ufak bir anormal hareket ve davranışta veteriner hekime gitmeleri gerekmektedir.


En çok yaşlılıkta, obezite durumunda, uzun süren sağlıksız egzersizler ve travmalarda, bazı bakteriyel ve mantar hastalıklarında görülür.
İlk önce artritin nedeni ve çeşidi bulunmalı, ona göre bir tedavi protokolü uygulanmalıdır.
Tedavi ise artrit derecesine göre değişir ancak genelde sağlıklı ve dengeli beslenme, gıda takviyesi (glukozamin vb.) yüzme, fizik tedavi, masaj, akupunktur ve destekleyici ilaçlar kullanılır.
Veteriner hekiminizin önerdiği tedavi programından dışarı çıkmamalı, köpeğinizin uyku, dinlenme ve bakımına özen göstermelisiniz.

Bazen köpekleri acı çekmesin diye onları uyutmayı tercih eden hayvan sahipleri olabiliyor. Onlardan vazgeçmeyin! Köpeğiniz belki eskisi gibi koşup yürüyemeyebilir, zayıflayabilir, keyifsiz olabilir ancak bu durumda onları uyutmak kolaya kaçmak demektir. Köpeğinizin ağrılarını hafifletmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için onunla beraber bu rahatsızlığa karşı savaşmalısınız.

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.