KÖPEKLERDE ASCARİDİOSİS(İNCE BAĞIRSAK KIL KURTLARI)
|Tatlı dostlarımızın en fazla maruz kaldığı hastalıkların başında iç parazitler gelmektedir.Bu yazımızda hem dostlarımız hem de bizler için risk oluşturan askaritleri(ince bağırsak kıl kurtlarını) ele alacağız.
Köpeklerde yaygın olarak görülmektedir.İki etkeni vardır ve ince bağırsağa yerleşirler.
–Toxocara canis ve
–Toxocaris leonina
Parazitin konakçıları köpek ve diğer canidaelerdir.Parazitler göç halindeyken diğer organlarda bulunabilir.
Köpeğiniz 6 aydan büyük ise bulaşma dışkıyla atılan ve enfektif larva içeren yumurtaların ağız yoluyla alınmasıyla ya da bu yumurtaları taşıyan rat,fare,kertenkele gibi paratenik konakçıların yenmesiyle oluşur.
Köpeğiniz 3 aylık olana kadar yaşta bulaşma,aynı şekilde yumurtaların ağızla alınmasıyla,paratenik konak yenmesiyle,intrauterin olarak anneden plasenta yoluyla geçmesiyle ya da süt yolu ile olabilmektedir.
Peki bu parazitler neye sebep olur?
Oluşturdukları bulgular köpeğinizin yaşına ve cinsiyetine göre;parazitin ise erişkin ve larva olmasına göre değişmektedir.
Öncelikle erişkin parazitlerin yaptıklarına göz atalım.
-Bağırsak tıkanması ve yırtılması,
-Peritonit,
-Kusma,
-İshal,
-Bazen kabızlık,
-Gelişme geriliği ve raşitizm
-Safra kesesi,kanalı ve pankreas kanalı tıkanmasına sebebiyet verirler.
Şimdi de larvaların oluşturduğu bulgulara bakalım.
-Pnömoni,solunum güçlüğü,
-Hızlı ve hırıltılı solunum,
-Burun akıntısı,
-Öksürük,
-Beyinde lezyonlar,
-Sara benzeri nöbetler,
-Karaciğer enzim artışı ve eozinofil artışı görülmektedir.
Ülkemizde oldukça yaygındır ve her bölgede görülür. Dişi köpekler yayılışta önemlidir. Genç köpekler daha duyarlıdır ve doğumun ilk haftasında yavrularda görülen solunum güçlüğü bu paraziti akla getirmelidir.
Dışkıyla atılan parazitin yumurtalarının insanlar tarafından sindirim yoluyla alınınca da iç organlar,cilt altı,göz bazen de beyinde önemli sorunlar yaratabilir.Bu yüzden hem dostumuz hem de kendimiz için koruma sağlamalıyız.
Öncelikle enfekte hayvan dışkılarının çevreyi bulaştırmasını ve diğer canlıların bunları almasını engellemeliyiz.Özellikle barınaklardaki köpeklerin ve kendi köpeklerimiz dışkılarını düzenli uzaklaştırmalıyız.Enfekte hayvan dışkıları varsa dışıklar barınaklardan uzaklaştılıp yakılmalıdır.Hijyen çok önemlidir.Yumurtalar köpeklerin tüylerine yapışabileceği için dostlarımızla olan her temastan sonra eller yıkanmalıdır.En önemlisi de uygun tedavi takvimiyle bu parazitin yayılışına engel olunmalıdır.