Köpeklerde doğum süreci

Köpeklerde gebelik süresi 56-70 gün arası değişebilmektedir. Tüm evcil hayvanlarda olduğu gibi köpeklerde de doğum 3 aşamalıdır. Birinci aşamada serviks açılır, ikinci aşamada yavruların dışarı çıkma yani doğu aşamasıdır, üçüncü aşama ise yavru zarlarının atılmasıdır.

Birinci aşama 6-12 saat arası değişebilmektedir. Bu aşamada köpeklerde iştahsızlık, huzursuzluk, bir şeyleri parçalama isteği, endişeli ve ürkek davranışlar, devamlı soluma gibi belirtiler gözükebilmektedir. Bazıları bu süreçte çok heyecanlıyken bazıları ise çok sakindir. Bazı köpekler ise sık sık karın bölgesine bakarlar. Uterus kontraksiyonları vardır ve zayıftır.

İkinci aşamada ise uterus kontraksiyonlarına abdominal kontraksiyonlar da eklenmiştir. Köpekte dışarıdan gözle görülebilen bir ıkınma vardır. ikinci aşama da yavruların doğum aşaması olduğu için köpekten köpeğe ve yavru sayısına göre süre farklılıkları vardır. Genelde 3-12 saat aralığında sürmektedir. Köpekler genelde doğum aşamasında yatar pozisyondadır. Yavruları ya da anneyi tehlikeye atacak herhangi bir durumda köpeğinizi veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir.

Üçüncü aşama yavru zarlarının atıldığı aşamadır. Her yavrunun doğumunu takiben atılan yavru zarları sayılmalıdır. Yavru zarları anne köpek tarafından yenileceği için sayma işlemi zor olabilir ancak nadiren de olsa yavru zarları retensiyonuna rastlanma ihtimaline karşı sayılmalıdır. Yavru zarlarını yiyen anne köpeklerde ishal şekillenebilir.

Köpeklerde Yaklaşan Doğum Belirtileri

Doğumu yaklaşan köpekler genelde hareket etmek istemezler, bulundukları ortamda sessiz, sakin, karanlık veya kuytu bir yer ararlar. Pelvis ve karın kasları gevşer. Memelerde süt bulunması veya bulunmaması doğumun yaklaşmasına dair kesin bir belirti olmayabilir. Doğumu yaklaşan köpeklerin vücut ısıları düşer. İştah azalır. Huzursuzluk vardır. Bazı köpeklerde doğum sancısına bağlı olarak inleme, havlama veya bir şeyleri parçalama davranışı görülebilir.

Köpekler doğuma 1-2 hafta kala doğumu yapacağı yere alınmalı ve oraya alışması sağlanmalıdır. Bu yer sakin, sessiz, diğer canlılardan ve stres etkenlerinden uzak olmalıdır. Köpeğin içinde rahatça hareket edebileceği bir yer olmalıdır.

Doğum Sırasında Şekillenen Davranışlar

Çevredeki diğer köpeklerin veya insanların bulunması, çıkarılan gürültüler anne köpekte uterus tembelliğine neden olabilmektedir. Bu konuya dikkat edilmelidir.

Doğan yavruların göbek bağı anne köpek tarafından ısırılarak koparılır. Yavrular yalanarak temizlenir. Bunlar fizyolojik birer davranıştır. Her anne köpek yavrularına yeterince ilgi göstermeyebilir. Kimisi yavruların üstüne yatarak onları ezebilir, kimisi zayıf gördükleri yavruları rededebilir, kimisi de çevresel koşulların oluşturduğu stres veya korkudan dolayı yavrularını yiyebilir.

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.