Köpeklerde Parvoviral Enteritis
|Canine parvovirus enfeksiyonu (CPV-tip 2) köpekler için çok bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır. Her yaştaki köpeklerde görülebilir, 1 yaşın altındaki köpekler daha duyarlıdır ve yavrularda daha çok ölümcüldür. Köpeklerde iki tip parvovirus mevcuttur (tip 1 ve tip 2 ) ve antijenik olarak kedilerin panlökopeni virusu ile yakından ilişkili olduğu bilinmektedir.
Doberman, Rotweiler, Alman Çoban ve Labrador gibi büyük ırklar bu hastalığa karşı daha duyarlıdır.
Neden 1 yaşın altındaki köpekler daha duyarlıdır?
Koruyucu bağışıklık yetersizdir ve konakçı fazla miktarda bölünen hücreye sahiptir. Bu virusun hızlı bölünen hücrelere karşı affinitesi vardır bu yüzden bağırsak hücrelerinde, lenfoid dokularda ve kemik iliğinde daha çok çoğalırlar. Erken yaşam döneminde(perinatal dönem, 0-4haftalık) kalp kası hücreleri daha çok bölündüğünden ve çoğaldığından virus bu dönemlerde buraya yerleşir ve kardiyak form görülür. Daha büyük yavrularda ince bağırsak hücrelerinin bölünmesi ve çoğalması artacağından bu sefer de bu hücrelere yerleşecektir ve sindirim sistemi formu görülecektir.
Bulaşma: Esas kaynak köpek dışkısındaki viruslardır. Bulaşmış ayakkabı, pati, deri ve kıyafetler ile virus çok uzun mesafelere kadar yayılabilir. Bu bulaşmış maternallerden köpeklere ağız yoluyla bulaşır ve onları enfekte eder.
Semptomlar: Virus temel etkilerini iki sistem üzerinde gösterir. Sindirim sistemini etkileyen formda (enteritis) inatçı bir kusma, iştahsızlık, şiddetli ishal ve halsizlik görülür. Dışkı çok sulu ve koyu kan rengindedir. Bu dışkının kendine has ve çok pis kokan bir kokusu vardır. Hayvanda hem ishal hem kusma olduğu için vücudu çok fazla sıvı ve iyon kaybeder. Yavru köpeklerde ölümcüldür ve ölüm oranı hayvanın ırkına, direncine ve yaşına bağlıdır.
Diğer etkilediği form ise kardiyak formdur (miyokarditis). Bu form genelde 3 haftalık ile 1 yaş aralığında köpeklerde görülür. Genellikle 4 haftalığa kadar genç yavrularda ani ölümle sonuçlanır. 8 haftalıktan büyük yavrularda subakut kalp yetmezliği gerçekleşir.
Tanı: Sadece klinik semptomlara bakarak tanı koymak zordur. Sindirim sistemi formu Canine Distemper, Corona virus, Salmonellosis vb. hastalıklarla karışabilir.
Tedavi: Kendine özgü net bir tedavi şekli yoktur. Veteriner hekiminiz gereken tedaviyi uygulayacaktır ancak kısaca değinmek gerekirse semptomatik tedavi ve bağışıklığı güçlendirici bir tedavi uygulanır. Sıvı ve iyon kaybı için serumlar, sekonder enfeksiyonlara karşı antimikrobiyal ilaçlar, kusmaya karşı kusma önleyici ilaçlar, ishale karşı ishal önleyici ilaçlar kullanılır.
Korunma : Aşılama çok önemlidir. Düzenli bir şekilde hayvanımıza aşılarını yaptırmalıyız. Mümkün olduğunca köpek çiftliklerine, barınaklarına yada köpek hotellerine gittiğimizde daha hijyenik ve tedbirli olmalıyız.
KEDİ-KÖPEK İç Hastalıkları Prof. Dr. Tarık Bilal kitabından da yararlanılmıştır.