Kafkas Çoban Köpeği
|Kafkas Çoban Köpeği oldukça büyük vücut yapısıyla ve uzun tüyleriyle dikkat çeker. Genelde renkleri gri, siyah ve beyaz tonlarında değişir. Çoban köpeği olmasının yanı sıra iyi bir bekçi ve alan koruma köpeğidir.
Bu yazımızda Kars (Kafkas) Çoban Köpeğinin kökenine çok fazla girmeyeceğim ama Sivas Kangalı ve Tibet Mastifi ile akrabalığı olduğu düşünülmektedir.
Kafkas Çoban Köpeği’nin tüyleri bölgedeki ağır kış koşullarına uyum sağlamak için genelde uzundur, ancak kısa tüylü olanları da vardır. Genelde koyu renkleri (siyah-beyaz-gri tonları ) yaygındır ama düz siyah, düz beyaz ve kahverengi-sarı tonları da vardır. Boyun kısımlarının tüyleri daha uzun olduğu için önden daha heybetli gözükür. Kafaları genelde vücuduna göre daha koyu renklidir. Arka bacaklarındaki tüyler ön bacaklarındaki tüylere göre daha uzundur. Tüylü bir ırk olduğu için düzenli olarak tüylerinin taranması ve fırçalanması gerekir. Geniş göğüs yapısına ve güçlü kaslara sahip bir ırktır. Ağırlıkları 45-100kg arasında değişir. Erginlerde cidago yükseklikleri 55-90cm arasındadır. Dişiler erkeklere göre daha hafif ve daha kısa boyludur. Türkiye’nin soğuk illeri için uygundur, apartmanda ve evde bakılacak bir ırk değildir.
Harika bir sürü koruma köpeğinin olmasının yanı sıra iyi bir bekçi köpeğidirler. Gerek vücut ve tüy yapılarıyla gerekse havlamalarıyla karşı tarafa bir korku verirler. Genelde diğer köpek ırklarına göre daha kalın ve boğuk sesleri vardır. Birkaç kişi dışındakilere bağlanmazlar ve bulunduğu alanı, ailesini çok iyi korurlar. Bu ırk ilk defa köpek bakacaklar için uygun değildir, iyi bir eğitim dahilinde dominant bir şekilde yaklaşmak gerekir aksi takdirde tehlikeli olabilirler.
Doğu Anadoludaki Kafkas Çoban Köpeği sahipleri tarafından söylenilen bilgiye göre kurtları rahatlıkla boğabilirler. İlden ile değişen Kıllı, Saçaklı vb. yöresel isimleri de vardır.