Kedilerde Düşük

Kedilerde düşük neden olur? Kedilerde ölü doğum nedir?

Kedilerde gebelik kayıplarına neden olan bir çok neden vardır.

Enfeksiyöz nedenlerde bakteriyel, viral, protozoal nedenler söz konusu olabilmektedir. Beslenmedeki eksiklikler, fetal kromozomal hatalar, hormonal düzensizlikler, travmalar, kimyasal maddeler, ilaç kullanımları vb. bir çok sebep kedilerde abortusa neden olabilmektedir.

Kedilerde gebelik kayıplara neden, düşük yaptıran bakteriyel etkenlere örnek olarak koliformlar, streptokoklar, stafilokoklar ve salmonella verilebilirken viral etkenlere kedi panlökopeni, herpes virüs enfeksiyonları, kedi vb. verilebilir. Protozoon enfeksiyonlara ise Toxoplasma gondii örnek verilebilir.

Yukarıdaki enfeksiyöz etkenler gebe kedilerde abortus, ölü doğum, rezorpsiyon (emilim) gibi olaylara yol açabilmektedir.

Beslenme kaynaklı olarak taurin eksikliği gebe kedilerde yavru kayıplarına neden olabilmektedir. Kedi beslenmesinde taurinin önemini aşağıdaki yazıdan okuyabilirsiniz.

KEDİLERDE TAURİN EKSİKLİĞİ

İster evde baktığımız kedimiz olsun isterse dışarıdaki canlar olsun dişi ve kısırlaştırılmamış, çiftleşmiş bir kedi düşük yapabilir. Özellikle şubat ve mart aylarında sokaktaki kedilerin çiftleşmesiyle gebelik oranı artmaktadır. Doğum yapanlardan kimisinin yavruları diğer kedilerin saldırılarına uğrar, kimisi sakin ve kuytu bir yerde yavruları büyütürken kimisinde de abort, ölü doğum, rezorpsiyon gibi olaylar gerçekleşebilir. Bunun sebebi bir trafik kazası, bir yerden düşme veya herhangi bir travmatik bir olayda olabilir.

Böyle bir kediyi, ölü doğumların sebebini bulmak, içerisinde başka yavru olup olmadığını anlamak ve tedavi amaçlı veteriner hekime götürmeniz onun sağlığını kurtarmanıza yönelik bir katkıda bulunacaktır. Sadece kedilerde düşük için değil sokakta gördüğümüz hasta olduğu kanısına vardığımız her canlı için veteriner hekimlerden yardım istemelisiniz.

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.