KEDİ TIRMIK HASTALIĞI(Cat Scratch Disease-CSD)
|
Bugün sizlere kedileri rezervuar olarak kullanan,insan ve köpekleri enfekte eden bir hastalıktan söz edeceğiz.Halk arasında Kedi Tırmalama Ateşi olarak da bilinir.
Öncelikle etkene ve özelliklerine bir göz atalım.
Hastalığın etkeni Bartonella henselae adlı bir bakteridir.Kedilerde en az %30 oranında kırmızı kan hücreleri içinde,ağız ve deride kommensal olarak bulunur.
İnsanlara bulaşma kedi tırmığı,ısırığı,yara ya da konjuktiva yoluyla olur.Kediler arası bulaşmada ise pire ve keneler daha fazla rol oynar ve bunlardan insana bulaşma sınırlı öneme sahiptir.
Peki hastalığın insanlarda semptomları nelerdir?
Hastalığın inkübasyon periyodu 1-3 haftadır.Öncelikle ısırık,tırmık bölgesinde küçük bir deri lezyonu oluşur.Papül,vezikül ve iyileşen ülser şeklinde görülür.Kendiliğinden iyileşebilir.Bulaşmadan yaklaşık 2-3 hafta içinde özellikle dirseğe yakın lenf yumruları olan boyun,koltuk altı lenf yumrularında ve kasık lenf yumrusunda lenfadenitis,büyüme gerçekleşir.Lenf yumrularını etkileyen bir hastalıktır.
Bunlar kendiliğinden iyileşebilir ya da aylarca kalabilir.Ateş,terleme,iştahsızlık,baş ağrısı,halsizlik gibi genel semptomlar da çoğunlukla görülür.Nadiren ensefalitis,endokarditis,trombositopenik purpura bildirilmiştir.
Hastalık genelde çocukları etkiler.
HIV ile enfekte hastalar gibi immun sistemi baskılanmış bireylerde daha şiddetlidir.Deride Basiller Angiomatosis ya da Epiteloid Angiomatosis denilen formda görülebilir.Kanla dolu çok miktarda kistik tümörler oluşur.Eğer bu tablo karaciğer ve dalağı etkilerse Sistemik Basiller Angiomatosis oluşur.
Hastalık kendi kendini sınırlayan ve iyileşen bir hastalıktır ve bağışıklığı güçlü bireylerde kendiliğinden geçer.
İç organları etkileyen formlarda olanlarda ve immun sistemi baskılanmış hastalarda antibiyotik tedavisi uygulanır.
Peki bu hastalık kedi ve köpeklerde neler yapar?
Köpeklerde kedi tırmığı sonucu poliartritis,burun kanaması,endokarditis ve ağırlık kaybı gözlenir.
Kedilerde ise bu hastalığın klinik bulguları görülmez.Kediler sadece taşıyıcıdır.Yavru kediler başta olmak üzere taşıyıcılık bazı bölgelerde %40’a ulaşabilir.
Ne yapmalıyız?
Biricik kedilerimize bu hastalık pirelerle geldiği için dış parazit uygulamalarımızı atlamayarak pireleri engellemeliyiz.Kediler kaşınırken etken tırnaklarına bulaştığı için tırnak kesimleri önerilir.İnsanlarda kediyle temastan sonra ellerin yıkanması önemlidir.
Bu dostunuzdan uzak durmanız gerektiği anlamına gelmez.Her tırmık ya da ısırık bu hastalığı oluşturmaz.Kedilerinizi sevmekten ve oynamaktan kaçınmayın,sevgiyle kalın.