Kedilerde Diş Değişimi

Özellikte yavru kedilerde diş çıkarma ve diş dökülmesi çoğu kedi sahibinin merak ettiği konulardan birisidir. Bu yazımda yavru kedilerin geçici ve kalıcı dişleri ne zaman çıkar? Kedilerimizin ağız ve diş sağlığı için neler yapmalıyız? Gibi soruları cevaplamaya çalışacağım.

Yavru kedilerde kesici dişler 2-4 haftalıkken çıkmaya başlar. Bunları takiben köpek dişleri sonrasında ise premolar dişleri çıkar. 6-7 haftalık bir kedide geçici dişlerin hepsi çıkmıştır ve molar dişler yoktur. Yani 1.5aylık bir kedinin ağzında 3-5 aylığa kadar ( 6 üst – 6 alt kesici, 2 üst – 2 alt köpek dişi, 6 üst – 4 alt premolar diş) 26 tane diş bulunur.

Kedilerde diş değiştirme döneminde iştahsızlık, ateş, yemeği ağzından düşürme, ağız kokusu, kimi zaman hafif kanamalar görülmesi bu dönemde normal kabul edilebilecek olaylardır ancak veteriner hekim kontrolünde olması gerekir.

Kedilerin dişlerinden yaş tayini yapılabilir mi?

Geçici ve kalıcı dişler sayesinde sokakta bulduğunuz bir yavru kedinin kaç aylık olduğunu da az çok tahmin edebilirsiniz. Kedilerde molar dişlerin çıkmasıyla diş sayısı 30 olur. Molar dişler ilk defa 4-5 aylıkken çıkmaya başlar. Yani sokakta bulduğunuz veya sahiplendiğiniz bir kedinin ağzında 26 tane diş varsa 4-5 aylıktan küçüktür demektir.

Bu geçici dişler zamanla dökülüp yerine kalıcı dişler çıkar. Böylece diş sayısı korunmuş olur. Ayriyetten 4-5 aylıkken molar dişlerin çıkmasıyla diş sayısı 26’dan 30’a yükselir. Diş dökülmesi işlemi hızlı bir süreç olduğu için çoğu kedi sahibi bunu farketmekte zorlanabilir. Farkeden kedi sahipleri ise bu işlemin gayet doğal bir işlem olduğunu ve panik yapmaması gerektiğini bilmelidir.

Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi kedilerde diş değişimi 3-4 aylıkken başlar. Kedilerde düşen dişlerin yerine yenisi çıkarken diş kaşıntısı da başlar. Kedi sahipleri bu dönemde sık sık ısırılmaya mağruz kalabilir. Bu kaşıntı 1 yaşına kadar da devam edebilir.

Kedilerde diş kaşıntısı için ona sevdiği oyuncakları verebilirsiniz. Bu konuda diş kaşıntısını gidermeye yarayan, çiğnenen oyuncakları tercih edebilirsiniz. Kediniz bu dönemde farklı davranışlar da gösterebilir. Bir kedi her ne kadar köpek gibi eğitilemese de ev kurallarına uyması size bağlıdır.

Kediniz tüm dişlerini çıkardı, bu dişler büyüdü ve yetişkin bir kedi oldu. Kedinizin ağız ve diş sağlığı için:

1-) Kedinizin dişlerini belirli zaman aralıklarında onlara özel diş macunlarıyla fırçalamalısınız. Fırçalama aralıkları kedinin karakterine göre değişim gösterebilir. Sonuç olarak bu fırçalama her kedinin hoşuna gitmeyecektir.

2-) Uzun süre yaş mama kullanmak, ev yemekleriyle beslemek, kedinizin diş sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu yüzden hem tartar oluşumunu önlemek hem de diş kaşıntısına katkı sağlamak için kuru mama kullanmak daha iyidir.

3-) Çeşitli bakteriyel ve viral hastalıklar kedilerde ağız içinde yangılara sebep olabilmektedir. Bu yüzden kedinizin aşılarını ve parazit uygulamalarını aksatmamalısınız.

4-) Kedinizi sivri tavuk kemiklerinden, ip yumaklarından ve kesici-delici eşyalardan uzak tutunuz.

5-) Kedilerin dişleri genelde içerden çürümeye başlar ve bu onlara insanlardaki gibi de acı verir. Bu yüzden düzenli olarak veteriner hekiminize kedinizin ağız ve diş muayenesini yaptırmalısınız.

Yetişkin kedilerin dişlerinin dökülmesi normal değildir. Yukarıdaki tabloda dişlerin hangi haftalar arasında çıktığı gösterilmektedir. Yetişkin bir kedinin dişlerinin dökülmesi halinde veteriner hekime gitmeniz gerekmektedir.

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.