KÖPEK VE KEDİLERDE OBEZİTE
|Obezite ; karaciğerin enzim metabolizmasının bozulması ,böbrek hastalıkları ,sindirim sistemi problemleri ile ilişkili olarak köpek ve kedilerin ihtiyacı olan enerji miktarından fazla gıda ile beslenmesi sonucu fazla enerjinin yağ olarak depolanmasıdır. Hastalık yüzünden obezite olabileceği gibi obezite sonucu da hastalıklar görülmektedir.
Kediler ve köpekler istisnalar hariç çok hareketli ve oyuncu hayvanlardır. Enerjilerini koşarak zıplayarak harcarlar, harcamak isterler. Bu onların en doğal haklarıdır. Bir pet hayvanının obez olmasının temel nedeni beslenme hatalarıdır. Sonuçta bu hayvanları biz besliyoruz. Hayvanlar konuşamadığı için yemek yerken onun da canı çeker gibi garip bir inanışa sahip olan bizler bu konuda hassas olmalıyız. Sağlıksız gıda konusunda Dünya ülkelerinin birbiriyle yarışmasının sonuçları, firmaların insan gıdaları üzerinde genetik çalışmalarla yaptığı değişiklikler sağlığımızı bozuyor. Bu gıdaların mecburen tüketilmesi gerektiğini düşünmemizi sağlayan koruyucu ve bağımlılık yapıcı maddeler de cabası. Hayvanların alışık olmadığı gıdaları yiyor olması onu sevdiği anlamına gelmez. Bağımlılık yapıyor olabilir. Tıpkı bizde yaptığı gibi. Aranızdaki fark biz kendi tercihimizle besleniyoruz, ancak hayvanlarımız bizim tercihlerimizle besleniyor. Siz yemek yerken kedinizin ve köpeğinizin acıların çocuğu gibi bakması onun bakışına aldanıp ona fazla öğün ve bol yemek vermeniz tamamen yanlıştır. Yaptığınız hareket geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir. Karaciğer yağlanması ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklara sebep olabilir.
Bir kedinin vücut skoru onun zayıf veya kilolu olduğunu anlamamızı sağlar. Kemiklerin belirgin olması, derisinin sıkı veya gevşek olması, karın kısmının sarkması – gebelikte de sarkar-, dokunulduğunda kemiklerinin hissedilip hissedilmemesi bize o hayvanın vücut skorunu verir. Skor göze alındığında kedinizin karın kısmı sarkmışsa, derisi kalınlaşmış ve sıkı değilse, kaburga ve kalça kemiklerinin çıkıntıları belirgin değilse, kendi türüne özel olarak diğer kedilerden farklı olarak elastik yapısı kaybolmuşsa ve hayvanınızın rahatça koşamadığını farketmişseniz kediniz veya köpeğiniz obez olabilir ya da obeziteye meyillidir. Veteriner hekime götürüp muayene ettirmeniz gerekir. Ben tombul kedi seviyorum diyerek olası hastalıklara kedinizi emanet etmeyin. Verdiğiniz öğünleri azaltın, ona bir nevi diyet uygulayın. Tabi bunları yine veteriner hekimlere danışarak yapın. Onlar size beslenme konusunda yardımcı olacaktır.
Aynı zamanda daha önceki yazımda da belirttiğim gibi kedi ve köpeklerinizi dolaştırın, gezdirin hem siz de gezmiş olursunuz. Kedinizle oynayın. Küçük oyuncaklar alıp sağa sola atıp onu koşturun. Çok şişman bir kedi ise koşmak istemeyecektir. Gıdayı verirken yanınıza çağırın öyle verin ve hareket etmesini sağlayın. Siz ne kadar hareket halinde olursanız onlar da hareketlenecektir. Obez kedi ve köpeklere özel mamalar vardır. Kendiniz, kedinize ve köpeğinize diyet uygulayabileceğinize güvenmiyorsanız diyet mamalar ile besleyin.
Unutmayın! Doğada yaşayan sokak kedileri ve köpekleri en ufak bir gıda için kilometreler sarf ediyor. Sizin kediniz ve köpeğiniz evde durduğu süreçte ona fazla gıda vermekten kaçının. Kıyamıyorum diyerek hayvanları hastalıklara ve yaşam standartlarının azalmasına maruz bırakmayın. Hayvan sahibi olarak kalın, hasta sahibi olmayın.