Köpeklerde ağız ve diş sağlığı

Özellikle yavru köpeklerde diş çıkarma, dökme veya değiştirme gibi konular köpek sahiplerinin en çok merak ettiği konulardır. Bu aynı zamanda köpek sahiplerinin hayvanlarının sağlığı hakkında en çok ihmal ettiği konulardan bir tanesidir.

Bu yazımızda Yavru köpeklerin diş çıkarma belirtileri nelerdir? Yavru köpeklerde diş ne zaman çıkar? Köpeklerde ağız ve diş sağlığı için dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir? Gibi soruları cevaplamaya çalışıp, köpeklerde diş gelişimi, köpeklerde diş çürüğü, köpeklerde diş taşı, köpeklerde diş sararması, köpeklerde diş yapısı, köpeklerde diş eti kanaması gibi konulara da değinmiş olacağız.

Yavru köpek sahibi olma fırsatı yakalayanlar bilirler. Yavru köpekler her şeyi dişlemek ve ısırmak ister. Yavru köpeklerler birbirleriyle de yarışırlar, güreşirler, birbirlerini ısırırlar. Bu davranışlar onların doğasında vardır. Ancak bu olayların bazen farklı nedeni olabilir. Dikkat çekmek veya diş kaşıntısını gidermeye çalışmak gibi…

Yavru köpeklerdeki diş sayısı ile yetişkin köpeklerdeki diş sayısı farklıdır. Yavru köpeklerde toplamda 28 adet süt dişi bulunurken yeterince büyüdüklerinde bu sayı 42 ye çıkacaktır ve bunlar kalıcı olacaktır.

Aşağıdaki tabloda yavru köpeklerin haftalık yaşına göre diş çıkarma zamanları belirtilmiştir.

Köpeklerde kesici dişler 6 üstte 6 altta olmak üzere 12 adettir. 2 tane üstte 2 tane altta olmak üzere toplam 4 adet de köpek dişi vardır. Premolar dediğimiz (ön azı dişleri) ise yavrularda 6 adet altta 6 adet üstte olmak üzere toplam 12 adet iken yetişkinlerde ve yetişkin olma yolundaki köpeklerde 8 adet altta 8 adet üstte olmak üzere toplam 16 adettir.

Molar dediğimiz arka azı dişleri ise 4-5 aylıktan küçük köpeklerde görülmez. Bu bize bazı köpekler için yaş tayinin de yardımcı olabilir.

Köpeklerde diş çürüğü, diş sararması, tartar oluşumu, diş eti hastalıkları vb. olayları önlemek ve daha iyi bir ağız ve diş sağlığı için:

Uzun süre yumuşak gıdalarla (yaş mama veya ev yemeği vb.) beslememeliyiz. Bu olay diş taşı oluşumunu attıracaktır.

Köpekleri sürekli kemikle beslemek gerek diş eti iltihabı gerekse diş kırılmaları açısından uygun değildir. Zaten kemik köpekler için tehlikeli bir öğündür.

Uzun süre kullanılan bazı ilaçlar, dengesiz beslenme ve bazı hastalıklar da ağız ve diş sağlığını etkileyebilmektedir.

En azından hafta 1 kere köpeğinizin dişlerini uygun macun ve fırça yardımıyla fırçalamak, koruyuculuk açısından oldukça önemli olacaktır.

Çok sıcak su veya yemek ağız ve diş sağlığını yine etkileyecektir.

Diş sağlığına uygun kuru mamaların kullanılması ağız ve diş sağlığını korumaya oldukça katkı sağlayacaktır.

Her canlı gibi köpeklerde bir gün yaşlanacaktır ve bu yaşlanma aşamasında dişlerin olumsuz etkilenmesini en aza indirmek için düzenli kontroller ve bakım şarttır.

Köpek sahibi ve veteriner hekim tarafından yapılan düzenli makroskobik kontroller ile gerek diş taşı oluşumunu gerekse diş çürüklerini kontrol altına alabilirsiniz.

Eğer köpeğiniz iştahsızsa, yemek yemede güçlük çekiyorsa, diş etlerinde kırmızılık veya şişlik varsa, dişlerinin rengi sarı veya kahverengi tonlarındaysa, kötü bir ağız kokusu varsa, ağız içinde bir yara varsa, dişlerinde herhangi bir anatomik bozukluk varsa vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmelisiniz. Aksi takdirde sindirim problemlerinde kalp problemlerine kadar ve hatta ölüme kadar giden bir enfeksiyon söz konusu olabilir.

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.