Neosporosis (Neospora caninum)
|Neosporosis, Neospora caninum ‘un sebep olduğu bir protozoon enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Gerek yapısal gerekse biyolojik özellikleriyle Toxoplasma enfeksiyonuna benzemektedir.
Neospora caninum bir çok hayvan türünü etkilemektedir. Son konakçılar evcil köpekler ve diğer köpekgillerdir, ara konaklar ise sığırlar, koyunlar, köpekler, keçiler, domuzlar, atlar, kediler, kuşlar ve maymunlar olabilir.

Bulaşma
Her ne kadar biz insanlara bulaşmasa da köpekler hem kendi ırklarında hem de ara konaklara bulaştırma da birincil etkendir. Yani Neosporosis caninum bir sığır işletmesindeki ineklere, ineklerin enfekte köpek dışkısıyla kontamine olmuş yemleri veya suları tüketmesiyle geçebilir. İneklerdeki önemi bu hastalığın gebelerde düşük yaptırmasıdır. Köpeklerde ise bu enfeksiyon genelde subklinik seyreder ama felçlere ve ölümcül sonuçlara da sebep olur.

Köpeklere ise bu enfeksiyon dışkıyla kontamine olmuş mama ve sularla veya çiğ etten geçebilir.
Bu hastalık, anne köpeklerden yavrularına da geçer. Belki bir batında doğan bütün yavrular etkilenmeyebilir ama etkilenen yavrular 3.haftadan itibaren klinik belirti gösterebilir. Her yaştaki köpek bu hastalığa yakalanabilir ancak genelde 1-4 aylık köpeklerde daha çok görülmüştür. Dünya genelinde yaygın bir hastalıktır.
Köpeklerde Klinik Semptomlar
Arka veya ön bacaklarda gelişen pareliz (felç), genelde önce arka bacaklar etkilenir, kassal anomaliler, nörolojik zararlar, çene felci ve yutmak güçlüğü (buna bağlı olarak ölüm) gibi bulgular görülebilir. Hayvan bacaklarını sanki kramp girmiş gibi dümdüz uzatmıştır ve sizin müdahalenizle bile eklemler bükülmeyebilir.
Ayrıca hastalık lokalize ve generalize olabildiğinden başka organlarda bu hastalıktan etkilenebilmektedir. Genelde erişkin köpeklerde Myocarditis, hepatitis, pneumoni ve dermatitis de görülebilir.
Ayrıca saf ırk köpeklerin bu hastalıktan etkilenme olasılığı daha yüksektir.
Tespit
Köpeklerde İmmunhistokimya ve PCR teknikleri ile tespit edilebilir. Dışkıdan tespit etmek pek mümkün değildir.
Tedavi
Çeşitli etkili ilaçlar vardır ancak hastalığın ilerleyen safhalarında geri dönüşümü olmayan olaylar şekillenebilir. Sadece veteriner hekiminizin ilgilenebileceği ciddi bir hastalıktır.
Korunma
Köpeklere çiğ et verilmemeli, köpeklerin yemekleri ve suları dışkılarla kontamine olmamalıdır. Çünkü bu hastalığın herhangi bir etkili aşısı yoktur.