Yaşlı köpeklerin beslenmesi

Köpekler 6-7 yaşlarından itibaren yaşlı sıfatını alırlar. Yaşlı köpekler besin maddelerini genç köpekler gibi etkin kullanabilir mi? Yaşlı köpekler besin maddelerini sindirme de bir problem yaşar mı? Yaşlı köpekler özel bir diyete ihtiyaç duyar mı? Yaşlı köpeklerin beslenmesi nasıl olmalıdır? Bu yazımızda vb. soruları cevaplamaya çalışacağız.

Yapılan çalışmalarda yaşlı köpeklerin tıpkı gençlik dönemlerindeki gibi besin maddelerini etkin bir biçimde sindirmede bir zorluk yaşamadıkları ortaya konmuştur. Ayrıca sindirim etkinliği yaşın ilerlemesiyle azalmamaktadır. (Herhangi bir sindirim sistemi problemi olan köpekler hariç) Fakat yaşlı köpekler için bir takım konulara dikkat etmemiz gerekir.

AŞIRI KİLOYA HAYIR!

Obesite

Yaşlı köpeklerde glikoz toleransı azalır, bazal metabolik oranı düşer. Fiziksel egzersiz azalır. Yağ dokuda bir artış olur. Azalan fiziksel egzersizle birlikte yem tüketimininde azalması gerekir. Hayvan bir kere obez olursa ki özellikle yaşlı obez hayvanların tedavisi daha güçtür. Obesite genç köpekler içinde iyi bir şey değildir ancak yaşlılıkta yaşlılık bulgularına ayrı bir yük katar. Obesite bir hayvanın iyileşmesinde hayvan sahibine çok sorumluluk düşer. Bu yüzden yaşlılıkla birlikte mama tüketimini bir miktar azaltmanız gerekmektedir.

Kilo kaybı

Genç hayvanlarda olduğu gibi yaşlı hayvanlarda da olabilmektedir. Ağız içindeki ve dişlerle ilgili yapılarda görülen iltihaplar, diş çürümesi, diş eti iltihabı gibi hayvanın yem tüketmesini engelleyecek olan ağız içi yangılar, kilo kaybına neden olabilmektedir. Ayrıca sürekli yaş mamayla beslemek, ev yemekleriyle beslemek ağız ve diş sağlığı açısından uygun değildir. Ağız ve diş sağlığıyla ilgili bir problemde sıvı besleme veya parenteral besleme gerekir.

Termoregülasyon

Yaşlı köpeklerde termorgülasyon yeteneği azalır. Bu yüzden yaşlı köpekler özel bir bakım gerektirir. Özellikle kış aylarında yaşlı köpeklere koruyucu bir elbise giydirilmesi, sıcak ortada tutulması onu rahat ettirecektir. Yaz aylarında ise gerek gölgelik gerekse su ihtiyacı tam olarak karşılanmalıdır. Bazı yemler vücutta ısı üretimini destekler. Proteinli gıdalar karbonhidratça zengin gıdalardan daha çok ısı artışına neden olur. Ayrıca kaybedilen kas miktarı için de protein önemlidir ancak köpeğin renal fonksiyonları da önemlidir. Bu konuda veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir.

Yağ

Kuru bir deri, kötü bir kıl örtüsü olan köpeklerin diyetlerine esansiyel yağ asitlerinin katımı yararlı bir etki sağlar. Yağ oranı diyette belli bir oranda istenilmektedir. Ayrıca yağ diyete lezzet de vermektedir. Obesite de yağ kullanımına dikkat edilmelidir.

Karbonhidratlar

Obesite, diabetes mellitus vb. bir hastalığa sahip olmayan köpeklerde karbonhidrat oranını değiştirmeye gerek yoktur.

Herhangi bir eksikliği olmayan sağlıklı yaşlı köpeklerde ekstra bir vitamin ve mineral gereksinimine gerek yoktur. Ancak burada C ve E vitaminlerinin üzerinde durulması gerekebilir.

Genel olarak yaşlı köpeklerde; soğuk-sıcak ortamlar, diş ve eklem sağlığı, vücut skoru, sıvı alımı, kıl ve deri sağlığı gibi konular dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gereken konulardır. Egzersizi azaltmamalı ve gerektiği kadar yapmalı, hayvanımızı gözlemleyip kilo alımını engellemeliyiz.

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.