Dişi köpeklerde kısırlaştırma faydaları
|Dişi köpek sahibinin rahatsız olduğu konular, zoonoz hastlalıklardan korunma, bazı hastalıkların önlenmesi ve nüfus kontrolü amacıyla dişi köpekler kısırlaştırılmaktadır.
Dişi köpek sahiplerinin rahatsız olduğu konuları ele alacak olursak:
Dişi köpeklerde oluşan proöstrustaki kanama sonucu hoş olmayan görüntü ve kirlilik dişi köpek sahiplerinin en çok rahatsız olduğu konulardan birisidir.
Daha sonra östrus dönemindeki dişi köpeğin evden kaçma isteği, çifleşme isteği, huysuzluk, bir takım davranış bozuklukları, istenmeyen çifleşmeler, bölgeye fazlaca erkek köpeğin gelmesi gibi örnekler de verilebilir.
Gebelik ve doğum hakkında ise yavrulara bakma sorumluluğundan kaçma, o kadar yavruya bakamama veya sahiplendirememek korkusu ve gebe kalmasını istememek gibi örnekler verilebilir.
Bazı hastalıkları önlemek için dişi köpeklerde kısırlaştırma sebepleri
Prolapsus vagina/uterus, pyometra, yalancı gebelik, metritis, diabetus mellitus, meme tümörü, kalıtsal hastalıklar vb. hastalıkları ileride önlemek için dişi köpekleri kısırlaştırmak hem maddi hem manevi olarak mantıklı bir karardır.
Sokaklardaki başı boş köpekler için kısırlaştırma sebepleri
Yukarıdaki sebeplerle birlikte zoonoz hastalıklardan (kuduz, hidatidoz vb.) korunmak amacıyla, köpeklerde nüfus kontrolünü sağlamak ve bunların getireceği ekonomik yükü hafifletmek amacıyla sokaktaki canlar için de kısırlaştırma gereklidir.
Her yıl gerek trafik kazalarıyla, gerekse hastalık ve açlıktan dolayı bir sürü yavru kedi ve köpek ölümü gerçekleşmektedir. Kısırlaştırmak bir çok nedenden dolayı hem kediler hem de köpekler için oldukça faydalı bir işlemdir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi hastalıklardan istenmeyen davranışlara, hatta ekonomik yüke kadar kısırlaştırmak için bir sürü sebep mevcuttur.
Kısırlaştırmak için ideal zaman nedir?
Kısırlaştırma yaşı ülkeden ülkeye ve tercihe göre değişmekle birlikte yetişkin köpeklerde kanamanın az olduğu anöstrus döneminde (ortalama olarak kızgınlık başladıktan 2 ay sonra) kısırlaştırmak en doğrusudur. Yani kızgınlık döneminde olan bir köpeği kısırlaştırmayı hiçbir veteriner hekim tavsiye etmemektedir. Kızgınlıktan önce ya da kızgınlıktan sonra kısırlaştırmak oldukça yaygın iki görüştür. Bazı ülkelerde 6-14 haftalık arası kısırlaştırmaya destek veren kurumlarda vardır. Bazı ülkelerde tıbbi gereklilik dışında kısırlaştırmanın yasak olduğu da bilinmektedir.