Gebe Köpeklerin Bakımı

Gebe olan köpekler nasıl anlaşılır? Gebe köpekler nasıl beslenmelidir? Gebe köpeklerin bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Bugünkü yazımızda bu soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Köpekler monoöstrik hayvanlardır, çoğu köpek ırkı 4-10 ay aralıklar ile çifleşme dönemine (östrusa) girer. Doğumdaki yavru sayıları genelde küçük ırklarda 1-4 iken büyük ırklarda 10-15e kadar çıkabilir.

Gebe olan köpeklerde bir çok davranışsal ve fiziksel değişiklikler meydana gelir. Davranış değişikliklerini ele alacak olursak; her köpeğin gebeliğe karşı verdiği tepki farklıdır, hatta çoğu köpek hiçbir değişik bir davranış sergilemez. Bazılarında gebeliğin ilk yarısında iştahsızlık görülebilse de gebeliğin ikinci yarısında iştah artar.

Köpeklerde fiziksel olarak ise bir çok değişiklik gözlenir. İlk 5 haftaya kadar genelde gözle görülen bir değişiklik olmaz. İlk 5-6 haftadan sonra vücut ağırlığı artar, abdominal genişleme başlar, meme bezleri büyür, ve doğum günü yaklaştıkça bunlar daha da bariz bir hal alır. İlerleyen haftalara doğru elle yavruların hareketleri bile hissedilebilir. Tabiki bu yavru sayısıyla ve kişinin tecrübesiyle de alakalıdır. Yine doğum gününe yaklaşan haftalarda köpekte hareketsizlik, uzun süre yatma, keyifsizlik gibi hareketler gözlenebilir. Jack Russell Terrier gibi bazı enerjik ırklar ise gebelik dönemlerinde bile son derece hareketlidir.

Bu tarz fiziki ve davranışsal belirtiler görüldü diye köpeğiniz için kesin gebe diyemeyiz. Yalancı gebelik da olabilir. Köpeğiniz gebe olsun olmasın bu değişiklikler görülebilir.

Gebelik teşhisi

Gebeliğin erken döneminde (en erken 20-25. günler) yavrular ultrason ile teşhis edilebilir. Radyografi ile gebelik tanısı gebeliğin erken döneminde önerilmez ancak gebeliğin son dönemlerinde yavru sayısını öğrenmede etkili bir yoldur. Endokrin testler için konuşursak 28.-30. günden sonra relaksin hormonuna bakılarak yorum yapılabilir.

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması

Köpeklerde çifleşme 20-30dk sürer. Bir kere çifleşmesi bile köpeğinizin gebe kalması için yeterlidir. Başarılı bir çifleşmeyi sonlandırmak için veteriner hekiminizle görüşmeniz gerekir. Gebeliğin gününe göre çeşitli yöntemler vardır.

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.