Köpeklerde kulak iltihabı
|Bildiğiniz üzere kulaklar hem işitme hem de denge merkezi olarak görev yapar. Dış, orta ve iç kulak şeklinde bölümleri vardır. Köpeklerde kulak yapısı daha uzun ve dirsekli olduğundan dolayı kulak enfeksiyonlarının görülme riski kedilere göre daha fazladır.
Köpeklerde kulak enfeksiyonlarının bir çok sebebi vardır. Yabancı cisimler, alerjiler, hormonal bozukluklar, travmalar, mikroorganizmalar, tümörler, immun hastalıklar vb. başlıklar kulak enfeksiyonlarının sebepleri arasında sayılabilmektedir. Köpek ırklarına göre kulakların anatomik yapıları da önemlidir.
Yabancı cisim olarak köpeklerde en çok karşılaşılan pisi pisi otlarıdır. Genellikle av köpeklerinde olmakla beraber pisi pisi otlarının olduğu açık arazilerde gezinen tüm ırklarda şekillenebilir. Bu pisi pisi otu sadece kulak için değil vücudun her tarafı için tehlikelidir. Örneğin patiden veya gözden fistül oluşturarak girebilir. Onun dışında her türlü yabancı cisim kulak için tehlikelidir.
Mikroorganizmalardan kulakta enfeksiyona sebep olacak bir çok bakteri ve mantar vardır. Bu başlık altında ise en çok köpekleri yıkadıktan sonra kulaklarının içinin ıslak kalması buna zemin hazırlamaktadır. Kulağa su kaçması dışında alerji, hormonal bozukluklar, kaşınma, uyuz gibi paraziter nedenlerden dolayı da kulak hassas hale gelebilir.
Travma sebeplerini ele aldığımızda genelde vurma ve çarpmadan daha çok köpeğin çeşitli sebeplerden dolayı kendi kendini kaşıması öne çıkar. Köpeklerin birbirleriyle kavga etmesi sonucu da olabilir.
İmmun hastalıkları bakımından bazı köpek ırkları doğuştan deri hastalıklarına karşı hassastırlar (örneğin Coli ve West Highland White Terrier). Bütün ırklarda olabilecek immun yetmezlik de kulak hastalıklarına karşı yatkınlığı arttırmaktadır.
Tümör olarak ise bazen özellikle dış kulak yolunda Squamoz cell carcinoma ve melanom gibi tümörlere rastlanabilmektedir.
Hormonal bozuklukları ele alırsak çoğu zaman yetmezliğinde oluşan deri ve kulak problemlerine rastlanılabilir. Tiroid hormonları, glikokortikoidler ve sex hormonları gibi hormonlar buna sebep olabilir.
Alerjilere bağlı kaşınma ve tüy dökülmesi mama değişikliğinden, çiçek tozlarından, kimyasal maddelerden, bazı aşılardan tutun da hayvanın genetik olan yatkınlığına kadar bir çok faktör alerjilere yol açabilir. Kaşınmaya bağlı olarak da enfeksiyöz etkenlerle kontamine olma olasılığı yüksektir.
Köpek ırklarında anatomik yapı da çok önemlidir. Cocker gibi uzun kulaklı köpek ırklarının kulak içleri yıkanma ve yüzme sonucunda ıslak kalır ve kolay kolay kurumaz. Bu da enfeksiyonlara zemin hazırlar.
Belirtiler Nelerdir?
Kulaktan gelen bir akıntı, hayvanın ağrı duyması, kulağını kaşıma isteği, iştahsızlık, halsizlik, kafasını eğik tutması, denge kaybı, etrafa karşı ilgi azalması, dış kulakta tüy dökülmesi, yara gibi anormal bir kulak yolu ve kulak yapısı ve yukarıdaki belirtiler size yardımcı olabilir.
Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden köpeğinizi veteriner hekiminize götürmelisiniz. Tedavide ise altta yatan nedeni ortadan kaldırmalı, mikroorganizmalara karşı bir tedavi başlatılmalı ve bir takım koruyucu önlemler alınmalıdır.
Şayet dış-orta-iç kulak iltihaplarının üçü de önemlidir. Alt tarafı bir kulak enfeksiyonu geçer diye beklememeli, vakit kaybetmeden veteriner hekiminize gitmelisiniz.