Köpeklerde deri ve tüy sağlığı

Her köpek sahibi köpeğinin tüylerinin parlak ve sağlıklı görülmesini ister ancak köpeklerde tüy ve deri sağlığını etkileyen birden çok etken vardır.
Beslenmenin tüy ve sağlığına etkisi nedir?
Köpeklerin deri sağlığı pek çok besin maddesinden etkilenebilmektedir. En önemli olanlar ise E ve A vitaminleri, esansiyel yağ asitleri, proteinler ve minerallerdir. Bunların eksiklikleri dengeli ve kaliteli köpek mamalarıyla beslenen köpeklerde genelde olmamaktadır ancak her köpek sahibi beslenme konusuna gereken önemi vermemektedir.
Protein eksikliğinde tüyler kopar, ve dökülmeye başlar, tüylerin büyümesi yavaşlar. Köpeklerde protein ihtiyacının en çok arttığı dönemler gençlik, laktasyon ve gebelik dönemleridir. Protein eksikliği genelde bir takım hastalıklardan etkilenen köpeklerin (iştah ve açlıkla ilgili hastalıklardan) uzun süre protein alamamasından kaynaklanır. Ayrıca tüylerde olan bozukluklarının yanında ayak ve bacaklarda ödemler de oluşabilir.
A vitamini ise kılların büyümesinde rol almaktadır. A vitaminin eksikliği kedi ve köpeklerde deri lezyonlarına sebep olduğu gibi fazlalığı da deri sağlığını etkiler.
E vitamini doğal bir antioksidandır, E vitamini eksikliği genelde köpeklerden daha çok kedilerde görülür. Kedilerde pansteatitis hastalığı oluşur. Bu da deri ve tüy sağlığını etkiler.
B kompleks vitaminler suda eridiklerinden vücutta depo edilemezler. Eksikliği genelde uzun süreli antimikrobiyal ilaç kullanımı veya bağırsak enfeksiyonları sonrası çıkar. Deri ve kıl sağlığını kötü etkiler.
Köpeğime çiğ yumurta vermeli miyim ?
Çiğ yumurta avidin diye bir protein içerir ve bu protein biyotini vücutta bağladığı için fazla miktarda çiğ yumurta ile beslenen köpeklerde biyotin eksikliği ortaya çıkar. Bu da deride kaşıntı ve kıllarda dökülmeye sebep olur.
Çinko, bakır, iyot, maganez ve selenyum gibi mineraller de deri ve kıl sağlığını etkiler.
Köpeğinin ırkı Sibirya Kurdu (Husky), Alaska Kurdu ve Bull Terrier olan köpek sahipleri dikkat!
Genelde bu köpek ırklarında genetik hastalıklar sebebiyle vücutta çinko emilimi baskılanır. Bu da deri ve tüy sağlığını etkiler.

Yararlanılan Kaynak : KÖPEK VE KEDİ BESLEME BESLENME HASTALIKLARI VE KLİNİK BESLEME BASIM YILI 2013 ANKARA


Köpeğimi nasıl yıkamalıyım?
Köpeğinizi yıkamadan önce birbirine karışmış veya yapışmış tüyleri varsa önce onları ayırmalısınız. Stresi en aza indirmek için yumuşak bir ses tonu ve davranış sağlamalısınız çünkü çoğu köpek ırkı sudan hoşlanmaz. Köpeğinizi yıkarken kendi şampuanınızı kullanmamalısınız bu onların deri sağlığını kötü etkileyebilir. Köpeğinizi ılık suyla masaj yapar gibi yıkadıktan sonra üşümesini engellemek için havluyla ve saç kurutma makinesiyle bir an önce kurulamalısınız. Aynı şekilde kulak ve kulak içleri de kurulanmalıdır aksi takdirde bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlamış olursunuz.
Köpeklerin tüylerine yapışan yabancı maddeler
Boya ve sakız gibi yabancı m addeleri köpeğinizin tüyünden çıkarmak için bir takım kimyasalları kullanmaktan kaçının ve veteriner hekiminizden yardım isteyin.
Köpeklerin Tüylerinin Taranması
Köpeğinizin uzun veya kısa tüylü olması farketmez her köpek düzenli olarak taranmalıdır. Özellikle tüy dökme zamanlarında köpeğinizi düzenli olarak taramak tüy dökümünü de büyük oranda azaltır. Köpeğinizin tüylerini tararken derisindeki kan akımı hızlanacağı için düzenli taramada köpeğinizin tüyleri daha parlak ve canlı gözükür. Ayrıca köpeğiniz ile aranızdaki duygusal bağ güçlenir. Uzun tüylü köpeklerde daha kalın uçlu taraklar tercih edilebilirken kısa tüylü köpeklerde eldiven şeklinde taraklar tercih edilebilir.

Bir yorum

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.