Kediler için zararlı ev bitkileri
|Kediler için ev ortamındaki bitkiler zaman zaman bir öğün yemek yada bir oyuncak olabilir. Kediler meraklı hayvanlardır ve ev ortamındaki çiçeklerin veya bitkilerin tatlarına bakmak onların hoşuna gidebilir ya da onlarla oyun oynarlar ve bir şekilde temas ederler.
Kediler için tabiki bir çok zararlı bitki var ancak burada en zararlı ya da evlerimizde en yaygın olan bitkileri yazmak istedim. Soğan, sarımsak ve patates gibi bitkileri de ekleyerek bir sonraki hafta yayınlanacak olan “kediler için zararlı besinler” konulu yazıma atıfta bulunmak istedim.
Soğan, sarımsak ve pırasa
Bahçemizde yada saksıda yetiştirdiğimiz soğan ve sarımsaklar, soğanlı, pırasalı ve sarımsaklı ev yemekleri kediler için zararlıdır. Hemen hemen her yerde ve her evde soğan sarımsak bulunur. Soğan ve sarımsak türevlerinde bulunan disülfitler ve sülfoksitler kedilerin kırmızı kan hücrelerine yani alyuvarlarına zarar vererek onlarda anemi (kansızlık) gibi problemlere yol açabiliyor. Kediler evdeki çöp kutularını ya da çöp poşetlerini kurcalamaya da meraklıdır. Bu yüzden çöplerimizi de kedilerimizin ulaşmayacağı yere koymalıyız.
Difenbahya
Difenbahya hemen hemen her evde bulunabilen çiçeksiz yapraklı bir süs bitkisidir. Genelde bu çiçeğin tehlikesi çoğu insan tarafından bilinmez. Bu bitkinin elle ovulması ve koklanılması bile çocuklara zarar verebiliyorken kedilerinin bu bitki ile haşır neşir olduktan sonraki sonuçları siz düşünün. Hem kediler hem köpekler için toksiktir ve zehirlenmeye neden olabilir.
Sarısabır (Aloe Vera)
Bu bitkinin faydası saymakla bitmez ve evlerde de çok yetiştirilir. İçindeki sıvının gerek cilt bakımındaki rolü, gerekse egzema ve kaşıntı gibi rahatsızlıklara iyi gelmesi nedeni ile tercih edilen bir bitkidir. İçerisinde bulunan alonin köpekler ve kediler için toksiktir.
Lale ve sümbüller
Güzelliği ile bizleri hayran bırakan bu çiçekler lakton içerirler ve çiğnendiği ya da yutulduğu takdirde toksik etki yapabilir.
Patates
Patates familyasında bulunan bitkilerin çiğ hali kediler için toksiktir. Bu yüzden soğan paragrafında anlattığımız gibi patatesleri de kedilerden uzak tutmalı çöplerimizi de onların ulaşamayacağı yerlere koymalıyız.
Kasımpatı
Bu güzel ve güzellikleriyle bizi büyüleyen çiçekler kediler için alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Bazı durumlarda kedilerin bu çiçeğe temas etmesi bile onlarda alerjik sorunlara neden olabiliyor.
Diğer zararlı bitkiler olarak devetabanı, açelya,flamingo çiçeği, kaya sarmaşığı, kaladyum, kaplan zambağı, ökse otu, kasımpatı, orman gülü, ardıç çalısı vb. örnekler verebiliriz. Evinizde olan çiçeklerin yada süs bitkilerinin yöresel bir adı olabilir, ve yukarıdaki saydığım isimleri bilmiyor olabilirsiniz. Burada size düşen sorumluluk eğer evinizde kedi varsa onu her türlü süs bitkisinden uzak tutmaktır. Şüphelendiğiniz bir davranışta hemen veteriner hekime götürmektir.
DİKKAT!
Evimizde bulunan köpeklerimizi ve kedilerimizi evdeki süs ve saksı bitkilerinden uzak tutmalıyız. Herhangi bir zehirlenme belirtisinde (kusma, ishal, zor nefes alma, salya artışı vb.), alerjilere bağlı davranışlar yada cilt problemleri gibi rahatsızlıklarda, ağızda, dudakta, dilde meydana gelen tahriş ve şişliklerde vakit kaybetmeden hayvanımızı veteriner hekime götürmeliyiz.
Bu gibi durumlarda veteriner hekime evdeki bitkilerin varlığından ve şüphelerimizden söz etmeliyiz.