Köpek eğitiminde cezalandırma
|Bir köpeği eğitebilmek için öncelikle o köpeğin egzersiz ve beslenme ihtiyaçlarını yeteri kadar karşılamamız ve o köpeğe gereken ilgiyi göstermemiz gerekir.
Köpek sahiplenen çoğu kişi bir hevesle veya bu işin ne kadar sorumluluk gerektirdiğini bilmeden gider ve bir köpek (yavru yada yetişkin) sahiplenir. Hayvana ya yeteri kadar egzersiz ihtiyacı sağlamazlar, yada gereken ilgiyi göstermezler. Bu durumda köpek bulunduğu ortamda bir takım stres belirtileri yada istenmeyen davranışlar gösterir. Bu olayları takiben hayvan sahipleri çoğu zaman cezalandırma yöntemine giderler ve bu hayvan sahipleri genelde ilk defa hayvan bakan kişilerdir.
Bu yüzden öncelikli amacımız evimizde yada bahçemizde baktığımız hayvanın beslenme,egzersiz ve ilgi gibi ihtiyaçlarını karşılamak olmalıdır. Bunları karşıladıktan sonra eğitimin daha kolay olduğunu göreceksiniz.
Hangi durumda olursa olsun, cezalandırmaya hayır!
İstenmeyen bir davranış sonrasında kesinlikle hayvanınıza şiddet, aç yada susuz bırakma gibi cezalar uygulamamalısınız. Köpeklerde zaman ve mekan kavramı yoktur, yani tepkinizi anlık olarak göstermesseniz köpeğiniz sizi anlayamaz ama bu cezalandırmak anlamına da gelmez. Cezalandırarak köpeğinizin öğrenme kabiliyetlerini alt üst edersiniz. Kimi zaman köpeğinizin psikolojisi bozulabilir veya özgüveni düşebilir. Köpeğinize ceza vererek istenmeyen davranışını durdurabilirsiniz ama köpeğiniz bunun yerine hangi davranışı göstereceğini bilemez.
Ceza yöntemi ile her şeyi daha kötü yapabilirsiniz!
Kendimizden örnek verelim. Araç kullanan çoğu insan trafik cezası yemiştir, kimisi kırmızı ışıkta geçmiştir, kimisi hız limitini aşmıştır. Kuralları bu tür ihlal edenlere tabiki sonunda trafik cezası gelmiştir ama bu ceza onlara trafik kurallarına uymayı öğretmez tam tersine radar ve polis kontrol noktalarını ezberletir.
Her ne kadar artık günümüzde köpek eğitiminde modern yollar kullanılıyor olsa da hayvan sahipleri tarafından bazen cezalandırma yöntemi de kullanılabiliyor. Yukarıda bahsettiğim gibi, hayvanınızda istenmeyen davranışı durdurmaya çalışacağınıza ne yapabilirim de bu davranışı düzeltirim şeklinde düşünmelisiniz. Her köpeğin bir zayıf noktası vardır. Kimisi ödül mamalarına kimisi topa yada oyuncağa düşkündür. Bu tür zayıf noktalar köpeğinizi eğitmede kullanabileceğiniz altın birer yoldur.
Peki köpeğimde istenmeyen davranışı nasıl düzelteceğim?
Öncelikle daha önce de bahsettiğim gibi zamanlama çok önemlidir. Köpeğinizin heyecanlı ve aşırı uyarılmış olmaması gerekir. İlk olarak basit adımlar atmak gerekir. Örneğin, köpeğinizin ilgisini o davranışı göstermeden önce başka bir yere çekin ve sonunda onu ödülledirin. İstenmeyen davranışlarda yüksek bir ses tonu kullanın. Kimi hayvan sahibi gazeteden yapılan bir kağıtla hayvanın burnuna azıcık vurur bu yanlış bir şeydir. Köpeğinizi yeni modeller oluşturarak, tekrarlar ve ödüller ile caydırın.
Uzmanlardan yardım alın!
Hayvan davranışları ve eğitimi konusunda uzmanlaşmış insanlar vardır. Sizin halledemediğiniz durumlarda iş bu uzmanlara düşer.