Köpeklerde tuvalet eğitimi
|Çoğu köpek sahibinin yaşadığı iki sorundan birisidir tuvalet eğitimi. Özellikle yavru köpeklerin sık sık tuvaletlerini yapması onların bakımını daha da zorlaştırır ve bu yüzden çoğu yavru köpek sahipleri tarafından barınaklara bırakılır.
Bugünkü konumuz önemlidir ve uygulaması sabır gerektirir ancak güzel sonuç alabilirsiniz. Ayrıca her köpek sahibinin düzeni, boş saatleri ve yaşadığı ortam farklı olduğu için eğitimin zorluk derecesi kişiden kişiye göre değişir.
Evin içinde bakılan köpeklerde kafes yöntemi!
Buna aynı zamanda köpek için güvenli bölge oluşturmak da diyebiliriz. Çoğu köpek tuvaletini uyuduğu yere yapmaz burada da bu özelliklerinden yararlanılır. Burada amaç evin bir köşesini kafes veya tel örgüyle çevirerek köpek için güvenli bir ortam yaratmaktır. Bu yöntem genelde yavru köpekler için uygulanır ve bu kafesin içinde yatağı, yemeği ve suyu olur. Burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Sahiplendiğiniz yavru köpeği ilk defa evinize getirdiğinizi varsayalım, güvenli bölgeyi oluşturdunuz, köpeğin yatağını, yemeğini ve suyunu bu bölgeye koydunuz. Hem yavru köpek olması hem de ev ortamına ilk defa gelmesi sebebiyle bu güvenli bölgenin zeminine önlem amaçlı tuvalet pedleri koymak zorundasınız.
Köpeğinizin tuvaletini dışarıya yapmasını istediğiniz takdirde kafes zeminindeki petleri günden güne azaltarak köpeğinizin dışarıya çıkma sayısını arttırmalısınız. Yavru köpeğinizin aşıları devam ediyorsa dışarıya çıkarmak yerine evin veya balkonun bir köşesine ona özel bir tuvalet kabı koymalısınız. Tuvalet kabı koymak gazete kağıdı koymaktan çok daha iyidir.
Peki köpeğinizi geçici süreliğine de olsa (aşıları bitene kadar) tuvalet kabına nasıl alıştıracağım?
Köpekler genelde uykudan yeni uyandıklarında ve yemek yedikten sonra tuvaletlerini yaparlar. Tuvaletlerini yapmadan önce kendi etrafında dönme ve yeri koklama hareketleri gibi davranışlar yaparlar. Bu hareketi takiben köpeğinizi takip etmeli ve tuvaletini yapmadan hemen önce altına bir ped koymalısınız. Bu dışkıyla bulaşmış pedi tuvalet kutusuna koyarsanız tuvaletini oraya yapmaya alışacaktır.
Kafes yönteminde dikkat edilecek hususlar
1-) Köpeğiniz kafesin içinde ne kadar bağırırsa bağırsın, onu dışarıya çıkarmamalısınız.
2-) Köpeğiniz evin her tarafında istediği gibi gezmemelidir.
3-) Siz evdeyken de yavru köpeğinizi kafese koyun. Sizin her zaman onun yanında olmamanıza alışması lazımdır.
4-) Köpeğinize kafesin içine girip çıkmayı oyuncaklarla veya ödüllü mamalarla alıştırmalısınız. Köpeğiniz bu kafesi sevmeli ve kendini burada güvenli hissetmelidir.
5-) Kafes zeminindeki pedler önlem amaçlıdır eğer iki üç günde tamamen azaltmazsanız işiniz zor olabilir.
6-) Kafeste yavru köpeğinizi ilk başlarda çok uzun süreler tutmayın. Çünkü tuvalet ihtiyacı çok sık aralıklarla gelecektir.
7-) Köpeğinizin dışkılamasıyla ilgili günlük bir tablo oluşturmanız hem sizin doğru yolda olup olmadığınızı gösterir hem de her şey bir düzen içinde ilerler.
Görünmez bir kaza ile köpeğiniz halıya, parkeye veya kafes zeminindeki pedlere tuvaletini yaptı, ne yapmalısınız?
Önce peçetelerle temizlemeli, sonra deterjanlarla yıkamalı ve en son olarak da enzim giderici sprey (koku giderici) sıkmalısınız. Çünkü köpeklerin burnu çok hassastır ve daha önce yaptığı bir yeri kokudan bulursa yine oraya yapar.
Her ne kadar köpekler uyuduğu yere tuvaletlerini yapmaz desemde bazı köpekler yapabilir, istisnalar vardır ve siz uğraştığınız halde tuvalet eğitimini almak istemeyen köpeklerde olacaktır. Bunların sebebi o kadar çoktur ki önceki sahibinin hataları, sizin hatalarınız, köpekte bulunan bir sağlık veya davranış sorunu ve köpeğin annesinin davranışları bile olabilir. Böyle durumlarda köpek eğitim uzmanlarından yardım almayı unutmayınız.
Tuvalet kutusuna alıştırdığınız yavru köpeğin aşıları bittikten sonra onu dışarıya alıştırmanız daha kolay olacaktır. İlk günler (yemekten sonra ve uykudan uyanınca) sık sık dışarıya çıkarmalısınız ve dışarıda yapmasını istediğiniz bölgeye dışkılı ped koyabilirsiniz. Gün geçtikçe köpeğiniz dışarıya yapmaya alışacak ve gerek büyümeden kaynaklı gerekse eğitimden kaynaklı tuvaletini daha uzun süre tutmayı öğrenecektir.
Dışarıya alıştırdığınız bir köpeği düzenli aralıklarla her gün dışarıda gezdirmelisiniz.Köpeğinizin günlük dışkılama miktarı ve kıvamı ile ilgili bir tablo oluşturmalısınız.
Bahçeli evi olanlar bu konuda daha şanslıdır, onlar tuvalet kabı olmadan, kafes sisteminden direk dışarıya yaptırmaya geçebilir. Dairede ve apartmanda olanlar ve aşıları devam eden yavru köpekler için bir tuvalet kabı şarttır çünkü sürekli dışarıya çık gel yapamazlar ve gazete kağıdıyla bu işlem olmaz.
Tuvalet eğitimi veremediğiniz hayvanlar için köpek eğitim uzmanlarından, benim köpeğim şimdiye kadar tuvaletini hep tutuyordu bu hafta çok sık evin içine yapmaya başladı dediğiniz anda veteriner hekimlerden yardım isteyiniz. Çünkü bazı sağlık problemleri de köpeklerin tuvaletlerini tutama sebebi olabilir.
Tuvalet eğitiminde çok sabırlı olmalısınız. Anlık bir öfke veya bıkmışlık ile lütfen köpeğinizi barınaklara vermeyin, sabredin ve uzmanlardan yardım isteyin.