Köpek yavrularında neonatal sorunlar

Köpek yavrularında doğumdan sonraki ilk 6 haftaya neonatal dönem adı verilir. Bu dönemde köpek yavrularının maruz kaldığı gerek enfeksiyöz gerekse doğmasal kökenli bir çok hastalık vardır. Yeni doğan köpek yavrularında hangi hastalıklar görülür? Bu hastalıkların nedenleri nelerdir? Gibi soruları bu yazımızda cevaplamaya çalışacağız.


Hipotermi
Genelde anne veya diğer yavruların eksikliğinde, dışarıda, soğukta doğuran anne köpeklerin yavrularında gözlenir. Doğumdan sonraki gün köpek yavruların vücut ısıları 35.5-36 C olmalıdır. Vücudu soğuk olan yavrular zaten kolaylıkla ayırt edilebilir. Bazı anne köpekler iç güdüsel bir davranışla vücudu soğuk, sancılar çeken, bağıran ve az hareket eden yavruları tespit edip diğer yavrulardan ayırabilir. Bu yavrularda emme refleksi ve hareket kabiliyeti azalır. Bu tür durumlarda bu yavrular yavaş yavaş ısıtılıp, ısıtıldıktan sonra emzirilebilir.


Hipoglisemi
Kandaki şeker düzeyinin düşüklüğüne bağlı olarak oluşabilir. Hipoglisemi sadece yeni doğan yavrularda değil, doğum yapan annede de olabilir. Yavruların yeteri miktarda sütle beslenememesi durumunda gözlenir. Bu yüzden yeni doğan yavrular sık sık sütle beslenmeli, beslenemediği takdirde sorun bulup ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin hipotermiye giren yavru annesini ememediği için hipoglisemiye de girebilir.


Göbek kordonu enfeksiyonu
Bu hastalığa genelde streptokok’lar neden olur. Doğumdan sonraki 1haftalık zamana kadar gözlenebilir. Yavrunun göbek bölgesindeki ödem ve kızarıklık ile karakterizedir ve veteriner hekiminizden yardım istemeniz gerekmektedir.


Solunum depresyonu
Gecikmiş doğumlar, uterus tembelliği, yavruların pozisyonu ve sayısı bunu etkiler. Yavruları ölüme götürebilir.


İshal
Anne sütünün yetersiz alınmasında ya da kötü hijyenik koşullarda meydana gelir. Yeni doğan yavrularda anne köpek yavrularını sürekli temizlediği ve defekasyonu sağladığı için pek gözle görülemez.

Toksik süt sendromu
Yavrularda gaz oluşumu, sancı ve bağırmalarla karakterizedir. Gerek anne sütünün uyuşmazlığı gerekse sütün toksik maddeler içermesine bağlı olarak gerçekleşir. Anüs ödemli ve kızarıktır. Yavrulara elle yapılan masaj sayesinde yavrular rahatlatılabilir.


Yüzen enik sendromu
Yavruların 2 haftalık olmalarına rağmen ayağa kalkamaması durumudur. Bu durum tüm yavrularda görülebildiği gibi çok azında da görülebilir. Kaygan zemin, vücut ağırlığının fazla olması, hareket azlığı sonucu oluşur. Yavrular göğüslerinin üzerine yatarlar ve kürek çeker gibi hareketler yaparlar. Bu olay annesiz yetiştirmede ya da genetik olarak da yavruların felç olmasıyla da görülebilir. Fizyoterapi ile güzel sonuçlar alınabilmektedir. Yavruların aşırı beslenmesinden kaçınılmalıdır. Yavruların durduğu zemin onların hareket kabiliyetlerini kısıtlamamalıdır.


Yukarıdakiler gibi köpek yavrularında neonatal dönemde daha pek çok sorunlar olabilmektedir. Annesi ölmüş yavrular, süt annelerini emen yavrular, elle hazır gıdalarla beslenen yavrular, sokakta kalan, kontrolsüz çoğalabilen canlarda bu tür sorunlar daha çok karşılaşılmaktadır. Köpeklerde kısırlaştırmanın önemine de buradan bir vurgu yapmak gerekebilir.

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.