PYOMETRA
|Pyometra: Yüksek progesteron seviyesinde patolojik değişiklere uğramış endometriumun bakteriyal etkileşimlerle oluşturduğu luteal dönem hastalığıdır.
ETİYOLOJİSİ
Etiyolojisi tam bilinmemektedir ama bu enfeksiyonda östrojen ve projesteron hormonları ve reseptörleri önemli rol oynar.Bu hormonlar endometriyumun gelişimini sağlar .Kızgınlık döneminde açılan serviksten bakterilerin girişi olur. Enfeksiyonların büyük bölümünde E.coli rol oynar.Bunun yanında streptecoccus,staphylococcus rol oynar. Uterus luteal dönemde bakterilerin üremesi için uygun ortamdır gelişmiş endomeriyum, epitel hücreleri, uygun sıcaklık ve lokal olarak baskılanmış immun sistem bakterilerin üremesi için ideal ortamı oluşturur.Sonuçta bu bakteriler uterusta irin oluşturur ve klinik belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
KLİNİK BELİRTİLER
Açık ve kapalı olmak üzere iki çeşidi vardır, açık olanda kanlı kötü kokulu vaginal akıntı vardır. Kapalı olanda ise irin içerde hapsolur ve dışarıya çıkamaz akıntı yoktur. Bunların yanında laterji, depresyon, poliüri, polidipsi, iştahsızlık, karın bölgesinde şişlik,anoreksi vb. belirtiler gözlenir.
TANI:
Klinik belirtiler fikir verir. Ultrasonda bal peteği görünümü vardır. Radyografide uterus dolgun gözükür.
TEDAVİ:
Tedavide ister açık ister kapalı olsun içerideki irinin boşaltılması gerekir bunu için aglepriston, progesteron reseptör inhibitörü kullanılır. Bunun yanında antibiyotik tedavisi ile birlikte sıvı tedavisi yapılır. İrin boşaltıldıktan sonra ve enfeksiyon tablosu geçince bu olayın tekrarlamaması için overyohistorektomi yani kısırlaştırma yapılır.
KORUMA:
Eğer çiftleştirme yapmayacaksak ,kızgınlık baskılayıcı ilaçlar kullanmamalıyız, hayvan ilk kızgınlığını göstermeden 6-8 aylıkken kısırlaştırmalıyız.