Kedi ya da köpeğin hamilelik döneminde bebeğe zararı dokunur mu ?

Çoğu insan hamilelik döneminde evcil hayvanlarının bebeklerine zarar vermesinden korkar . Ancak almanız gereken bir kaç önlem sayesinde minik dostlarınızla vedalaşmak zorunda kalmayabilirsiniz.

Hijyen kurallarına dikkat !

Hamileğiniz boyunca kedinle ya da köpeğinle doyunca oyun oynayabilir ve onları sevebilirsiniz. Ancak minik dostunuzla temasta bulunduktan sonra ellerinizi ağzınıza götürmemeli ve güzelce yıkamalısınız.

Toksoplazma Testi

Hamilelik süresince en korkulması gereken hastalık kedilerin Toksoplazma gondi diye adlandırılan protozoon enfeksiyonudur.Bu protozoon kedilerin bağırsaklarında çoğalır ve dışkısıyla kum kaplarına ya da toprağa bulaşabilir. Enfeksiyonun bulaştığı hayvanların az pişmiş etlerinden yemek kontamine suların içilmesi veya çiğ et tüketmek bu enfeksiyona sebep olabilir.Enfeksiyon genellikle herhangi bir klinik bulgu göstermeden seyreder.Nadiren lenf yumrularında şişlik ,baş ve kas ağrısı , halsizlik ,grip benzeri semptomlarla seyredebilir. Plesanta ile bebeğe de geçebilir. Hem sizde hem bebekte erken doğum , abort veya anomali doğumlara sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka bu serolojik testleri yaptırmalısınız.

Aşılarını ihmal etmeyin

İç dış parazit , kuduz gibi aşıları yaptırmamanız takdirinde hem kendinizde hem hayvanınızda çok kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Kist Hidatik

Köpeklerden bulaşabilen en önemli zoonoz hastalıklardan birisi kist hidatiktir. Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen bu hastalığın etkeni ” Echinococcus granulosus ” parazitidir.Bu parazit köpeklerin ince bağırsaklarında yaşar.Köpek dışkısıyla parazit yumurtaları insanlara bulaşabilir.Çiğ tüketilen et , iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden ,kirli içme sularından alabilir. Bu kistler akciğerde , karaciğer ve beyin gibi bir çok organda görülebilir.

Astım ve alerji

Evcil hayvanların tüyleri bir çok kişide astım ve alerjiyi tetikleyebilir. İlk adım evcil hayvanlara karşı alerjinin olup olmadığı alerji ve immunoloji uzmanı tarafından uygun testler yapılarak saptanmalıdır. Minik dostunuzu daha sık traş ettirmek ,banyo sıklığını arttırmak daha faydalı olacaktır.

Kedi Tırmığı

Bartonella adında mikroorganizma kedi tırmık hastalığına sebep olabilir.Kedilerin tırnakları ve dişleri kaşınma ve yalanma sırasında etkeni taşıyan pire dışkısıyla kontamine olur . Kediler tırmalama veya ısırma yoluyla etkeni insanlara bulaştırabilir. Ancak bu hastalığın bulaşması için ortamda pire olması gereklidir. Aşılarını düzenli olarak yaptırırsanız bu ihtimal çok düşüktür. Tırmalanan yerinizi bol sabunlu suyla yıkamalısınız.

00

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir