Köpeklerde Ehrlichiosis
|Ehrlichiosis Nedir
Ehrlichiosis, etkeni Erhlichia Canis olan kenelerle ve kan transfüzyonlarıyla köpeklere bulaşan riketsiyal bir hastalıktır.Hastalık hematolojik bozukluklarla karakterize, ateşli ve öldürücü bir hastalıktır.
Hastalık ilk kez 1932 yılında Cezayir’de tanımlanmıştır.Hastalık, etkeni taşıyan kahverengi kenelerin(Rhipicephalus sanguineus) köpekleri ısırmasıyla ya da etkeni taşıyan köpeklerden yapılan kan nakli ile bulaşır.Sözü edilen kahverengi kenelerin ülkemizde yoğun bir şekilde varlığı bilinmektedir.
Ehrlichiosis’in Semptomları
Erhlichiosis semptomları Akut,Subklinik ve Kronik şeklinde 3 aşamada kendini gösterebilir.
Akut faz; keneden etkeni aldıktan 1-3 hafta arasında gelişir ve 2-4 hafta boyunca devam edebilir.Akut fazda görülen semptomlar;
- Ateş
- İştah Azalması
- Depresyon
- Kilo Kaybı
- Lenf Nodüllerinin Şişmesi
- Nadiren Burun Kanaması
- Meningitis(Nadir)
- Göz Bozuklukları(Nadir)
Akut fazı atlatan hayvanlar Subklinik faza geçerler. Subklinik faz 30 -120 gün arası sürse de 5 yıla kadar uzayabilir.Bu dönemde genel bulgular biraz düzelmiştir.Bu dönemde herhangi bir klinik bulgu gözlenmez ve hastalığın teşhisi çok güçtür.Eğer köpeğin immun sistemi hastalığı elimine edemez ise hastalık Kronik faza geçer.
Kronik fazda görülen semptomlar ise şu şekildedir;
- İlerleyen Kilo Kaybı
- Trombositopeni kaynaklı kanamalar(Burun Kanaması)
- Lenf Nodüllerinin Şişmesi
- Topallık
- Göz Bozuklukları
- Öksürük
- Polidipsi ve Poliüri
- Reprodüktif Bozukluklar
- Böbrek Bozuklukları
- Kemik İliği Hipoplazisi
Erhlichiosis insanlarda da olabilir ancak insanlara köpeklerden geçmez,sadece kene ısırığıyla geçebilir.İnsanlarda ateş,halsizlik ve sindirim sistemi bozukluğu yapabilir.
Erhlichiosis Tanısı
Akut fazda etkene karşı vücutta antikor oluşmadığı için tanısı zordur.Ancak semptomlar hastalıktan şüphe ettirir.Hızlı test kitleri akut fazda yanlış negatif sonuçlar verebilir.Bu yüzden yapılan testin birkaç hafta sonra tekrarlanması doğru teşhis açısından önemlidir.
Hastalık kenelerle bulaştığından dolayı kenelerin yoğun görüldüğü sezon olan bahar ve yaz aylarında hastalık görülmesi önemlidir.
IFAT testi erhlichiosis tanısında altın standart bir testtir.Bu test ile hastalık Subklinik fazda yakalanabilir ve tedavi edilebilir.
Biyokimyasal testler,kemik iliğinden ve kandan yapılan frotilerin Diff Quick boyama yöntemi kullanılarak incelenmesiyle de tanıya gidilebilir.
Erhlichiosis Tedavisi
Tedavide 6-8 haftaya kadar Doksisiklin veya Tetrasiklin içeren antibiyotikler kullanılmaktadır.Bunun yanısıra kan transfüzyonu,serum tedavisi ve diğer destekliyici tedaviler ile hastalık tedavi edilebilmektedir.
Koruma
Köpekleri kene populasyonu yoğun bölgelerde çok fazla gezdirmemek,kene kovucu tasmalar kullanarak hastalıktan korunmak mümkündür.