Dişi Köpekler ve Erkek Köpekler Arasındaki Farklar

Dişi köpek mi? Erkek köpek mi? Dişi ve erkek köpekler arasındaki farklılıklar nelerdir? Cinsiyetin davranış üzerine olan etkileri nelerdir? Gibi soruları cevaplamaya çalışacağız.

Bir köpek sahiplenmeye karar verdiniz, bu safkan ya da melez bir ırk olabilir. Geriye dişi mi yoksa erkek mi sahipleneceğinize karar vermeniz gerekmektedir. Her ne kadar kısırlaştırılmış olsalar bile dişiler ve erkekler birbirinden farklıdır. Tabiki bu fark, farklı ırkların dişileri ve erkekleri için de geçerlidir. Burada aklıma gelen bir soru; acaba köpeklerin cinsiyete bağlı gerçekleşen davranış farklılıkları sahiplerinin cinsiyetlerine göre de değişir mi? Ayrıca kesin olarak tüm dişiler ya da tüm erkekler bir takım davranışlara ve özelliklere sahip olur demek de mümkün değildir çünkü işin içine köpeğin karakteri de girmektedir. Son olarak da kısırlaştırmanın da bu davranışlara olan etkileri düşünülmelidir.

Hormonlar bir çok davranış üzerinde etkilidir. Mesela erkeklik hormonu verilen bir dişi köpekte, erkek köpekler gibi işeme yapması gözlenebilir.

Erkek köpeklerde karşı cinse duyulan ilgi sürekli olduğu için sahibine karşı daha bağımsız ve daha otoriter olabilmekle birlikte dışarıda gezdirirken diğer köpeklerin peşinden gitme, diğer erkek köpeklere kafa tutma gibi davranışlar oldukça sık görülebilmektedir. Erkek köpeklerde sürekli görülen karşı cinse olan ilgi onlarda dikkat eksikliğine ve inatçılığa yol açabilmektedir. Bu eğitimleri de etkileyebilmektedir. Erkek köpeklerde dişi köpeklere kıyasla daha fazla olan özellikler arasında bölgeyi savunma, bekçilik, aktivite, oyun güdüleri, yabancı veya yabani hayvanlara karşı agresyon, sahibiyle otorite kavgası gibi özellikler yer alır.

Dişi köpeklerde ise 4-10 ayda bir çifleşme dönemi görüldüğünden, erkek köpeklere olan ilgileri sadece bu çifleşme dönemlerinde artmaktadır. Dişi köpeklerde erkek köpeklere kıyasla daha fazla olan özellikler arasında eğitilebilirlik, koruma ve sahiplenme, kurtarma ve yaralılara yardım, aileye olan bağlılık yer almaktadır. Dişi köpekler erkek köpeklere göre daha çabuk olgunlaşırlar ve tuvalet eğitimi almaları da daha kolaydır.

Uyarmak ve bekçilik özellikleri bazı ırkların dişilerinde de oldukça gelişmiştir. Yukarıda da bahsedildiği üzere bunlar genel özelliklerdir, ırk, karakter, kısırlaştırma, eğitim, yetiştirme çeşidi vb. etmenler köpeklerin yetişkinlik dönemindeki davranışlarında etkili olmaktadır.

Halk arasında yaygın bir görüş olan erkek köpek daha sadıktır, erkek köpek iyidir gibi bilgiler tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Genel olarak dişi köpekler sahiplerine karşı daha sadıktır ve daha koruyucudur. Köpek sahiplenmeyi düşünen çoğu insan, köpeğimin çifleşme dönemi geldiğinde köpeğim ortalığı kirletecek, akıntıları gelecek, çifleşmek isteyecek, huzursuzluk çıkaracak vb. düşünceler sonucunda dişi köpek sahiplenmekten vazgeçebilmektedir.

Bir köpek sahiplenmeye karar verdiyseniz ileride hem onun hem de sizin sağlığınız için ister dişi ister erkek olsun onu kısırlaştırmalısınız. Satın alma sahiplen sloganıyla barınaklardaki canları ziyaret etmelisiniz.

Kısırlaştırmanın Davranış Üzerine Etkileri

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.